Aktiviteter
Norrbottenskontraktet - för ökad jämställdhet i näringslivet

Norrbottens Handelskammare har initierat en grupp bestående av högre beslutsfattande män som är intresserade av jämställdhetsfrågor och som vill utvecklas inom området.
Läs merMångfald, öppenhet, integration och jämställdhet som viktiga tillväxtfaktorer

Mångfald och integration beskrivs nu som en tillväxtfaktor i den Regionala utvecklingsstrategin för hållbar framtid i Norrbotten 2020 (RUS:en).
Läs merWorkshop - Mötesplats för unga med idéer

En chans för unga att få verktyg och inspiration att förvandla idéer till verklighet.
Läs merSamla idéer och kraft via Internet

Att titta på möjligheterna att via internet ge vem som helst möjlighet att själv presentera idéer, komma med synpunkter på idéer eller hitta samarbetspartners till sina idéer.
Läs merBredda bilden av muslimer

Den allmänna bilden av muslimer är ofta både fördomsfull och späckad med förutfattade meningar. För att ändra detta räcker det inte bara med mer kunskap och utbildning.
Läs merAtt jobba med verksamheter som skapar stolthet - En förening i varje by

Att inspirera föreningarna att samarbeta med varandra för att skapa stolthet i byarna – för om inte byarna är attraktiva med levande föreningar så flyttar ingen dit.
Läs merAnvända sig av idrotten och idrottsutövare som ambassadörer för Norrbotten

Kan vi utnyttja länets idrottare till att också vara länets ambassadörer – inte bara respektive lags eller klubbars ambassadörer?
Läs merJämställdhetsperspektiv i samhällsplaneringen

Det är viktigt att få med jämställdhetsperspektivet i kommunernas samhällsplanering. Framför allt är samhälls- planeringen av bostäder och kommunikationer är en viktig fråga ur ett jämställdhetsperspektiv.
Läs merSamla in goda exempel på integration

Idag pågår flera projekt i länet med syfte att främja integration. Genom att inventera och värdera projekten kan synergieffekter uppnås och goda exempel spridas.
Läs merFler elever och lärare till Kraftsamling

När attitydförändringar diskuteras påpekas betydelsen av att börja tidigt, redan i skolan. Få skolmänniskor deltar på Kraftsamlingskonferenserna.
Läs merAlla är vi olika - Mångfaldsvecka

Kalix arbetar med mångfalds- och integrationsfrågor 52 veckor per år. Men under Vi-veckan arbetar vi mer intensivt med mångfaldsrelaterade områden, både riktat till offentligheten, men främst till skolorna.
Läs merUng scen i norr

Norrbottensteatern startar Ung scen i norr för att koppla betydelsen av kultur till den regionala utvecklingen.
Läs merVi väldigt lika - vi lever i ett län som rör sig i homogena grupper

Hur kan vi nå mångfald? Kanske genom att inbjuda personer ett möte där alla inbjudnas uppgift blir att ta med någon till mötet som är olika dem själva.
Läs merHåll samman länets ungdomsråd

I dag finns inflytandeforum för unga i några av länets kommuner. Dessa skulle behöva en regional plattform att mötas på för att utbyta erfarenheter samt stärka länets utvecklingskraft.
Läs merPraktikplatser - behovsinventering bland medlemmar

Hur ser LRF:s medlemmar på möjligheterna till att ta emot praktikanter i sin verksamhet? Förslaget går ut på att inventera behovet av praktikplatser inom LRF:s område.
Läs merUngas inflytande - politikerakademin

Det behövs fler unga i politiken. Målet för utbildningen är att ge bred samhällskunskap och en god inblick i politikens roll.
Läs merJämställdhetskriterier för regionala utvecklingsmedel

Det behövs jämställdhetskriterier för regionala utvecklingsmedel – hur ser fördelningen ut när det gäller hur mycket pengar som går till män och kvinnor. Målet ska vara att få en jämn fördelning av projektmedel.
Läs merÖkad kunskap om mångfald och integration

TUR och RETUR är ett långsiktigt arbete för mångfald och jämställdhet, mot främlingsrädsla och om utanförskap. Med samhället, folkhälsan, skolan och individen i fokus.
Läs merRiktade medel för unga, mångfald och integration

Landstinget avsatte 2 miljoner kronor av de regionala utvecklingsmedlen till projekt som fokuserar på unga, mångfald och integration.
Läs merFörbättra utbudet av LTU-utbildningar som attraherar tjejer

LTU upplevs vara ett ”manligt” universitet som inte attraherar tjejer. Ett förslag för att locka fler tjejer är att lyft kvinnliga förebilder som har (eller har haft) anknytning till universitetet. Det behövs en kartläggning av fördelningen mellan män och kvinnor.
Läs merPraktikbank - hur kan den offentliga sektorn arbeta för att ta in fler praktikanter

Unga och utrikesfödda måste komma in på arbetsmarknaden. Hur kan den offentliga sektorn bli ett föredöme och arbeta för att ta in fler praktikanter från dessa grupper?
Läs merUtbilda i normkritiskt tänkande

Aktiviteten/idén handlar om att ta kontakt med olika aktörer som kan arbeta med dessa frågor. Det finns ett Mänskliga rättigheter-nätverk i länet som kan fungera som samlingspunkt.
Läs merRegional samordning av ”snabba” medel till unga

För att möjliggöra att unga kan förverkliga sina idéer finns i många kommuner en påse pengar som ska vara enkla att söka från om man exempelvis vill arrangera en konsert eller annan aktivitet som riktar sig till unga.
Läs merOffentligt ägda bolag ska vara föregångare med jämställda styrelser

Om det ska bli bättre jämställdhet i länets alla bolagsstyrelser bör de offentliga gå före genom att visa på goda exempel i kommun och landstingsgemensamma bolag.
Läs merUngdomsfond

Undersöka om det går att skapa en ungdomsfond med kapital för nya företag.
Läs merBygga upp en erfarenhetsbank med mentorer

För att underlätta för unga att kunna vara mentorer till varandra och till äldre ska det skapas en bank med personer som kan vara bollplank åt gymnasieungdomar som startar företag.
Läs merUngdomskrav vid offentliga upphandlingar

Kan den offentliga sektorn påverka att företagen anställer unga? Är det möjligt att införa skall-krav avseende att företagen ska ha ett viss antal anställda unga, vid all offentlig upphandling?
Läs merFler studenter till Kraftsamling

Fler unga och studenter behövs till Kraftsamling.
Läs merStyrelseakademi för unga

Tillväxtnämnden i Bodens Kommun planerar att ungdomar ska erbjudas utbildning i styrelse- och projektarbete. Erfarenheter och metod presenteras för spridning.
Läs merFöretag och mentorer i skolan

Syftet är inte primärt att locka till förståelse för företagande utan att öka insikten hos eleverna om att kunskap ger arbete.
Läs merVåga sticka ut

Att jobba med länets attraktivitet är ett långsiktigt attitydförändringsarbete. För att skapa uppmärksamhet och få upp mångfaldsfrågan på agendan föreslås att ett nytt pris inrättas.
Läs merHur ser jämställdheten ut i Norrbotten?

Det finns ett behov av en länsgemensam strategi för jämställdhet.
Läs merLyfta fram hur roligt det är med politiskt engegemang och att samtidigt få möjlighet att ta ansvar för utvecklingen

Självbilden och stoltheten över att bo och verka i Norrbotten kräver också ett politiskt engagemang och att fler unga norrbottningar engagerar sig politiskt.
Läs merKartlägga läget i Norrbotten för jämställdhet - regionala åtgärdsplaner

Det behövs ökad samverkan för att få större kraft i jämställdhetsarbetet. Idag finns ingen samlad bild av jämställdhetsarbetet i länet då det är många olika aktörer med sina egna lokala och regionala jämställdhetsplaner.
Läs merBranschråd för musikbranschen med representation av unga

BD Pop ska initiera starten av ett branschråd för musikbranschen med representation av unga.
Läs merÖvergripande åtgärder för ett mer jämställt län

För att nå längre i jämställdhetsfrågan måste vissa beslut tas i högsta ledningarna för olika organisationer.
Läs merKnappen ”Våld i nära relationer”

Sprida kännedom om knappen "Våld i nära relationer" så att fler organisationer lägger upp den på sin webbplats.
Läs merRegional digital agenda - öppna nät

Det öppna regionala bredbandsnätet drivs av det kommun och landstingsägda företaget IT – Norrbotten. Det regionala nätet skapar tillsammans med kommunernas s k stadsnät, förutsättningar för ett avancerat tjänsteutbud inom näringsliv och offentlig sektor.
Läs merRevidering av den regionala överenskommelsen om samverkan för nyanlända invandrares etablering i Norrbotten

Önskemålet är att ambitionsnivån höjs och att parternas åtaganden blir tydligare och mer handfast om vad länet ska göra tillsammans för att nå målen.
Läs merEn ny bild av Norrbotten - ta fram ett material som beskriver Norrbotten ur ett tillväxtperspektiv

I samband med tillväxtrådets möte i Storforsen våren 2012 efterlyses ett gemensamt material som beskriver Norrbotten ur ett tillväxtperspektiv – hur det är att leva och arbeta i Norrbotten.
Läs merKunskaps- och erfarenhetsspridning kring lokal utveckling och integration

Hur kan det offentliga och idéburna samverka för ökad integration?
Läs mer