Göran Nilsson är chef för arbetsförmedlingen i Norrbotten. På Kraftsamling frågades han ut av moderatorerna Ingela Lekfalk och Filip Lundgren. Hur kan läget på arbetsmarknaden vara så ljust samtidigt som många har svårt att få ett arbete? Har det med attityder att göra?

Ingela: Ungdomsarbetslösheten är hög i Norrbotten. Men samtidigt fanns 16 000 lediga jobb i länet förra året. Och LKAB ska anställa 1-2 personer om dagen fram till 2015. Vi har stora pensionsavgångar framför oss. Så det blomstrar ju på arbetsmarknaden?

- Precis. Det som händer i länet just nu är fantastiskt roligt. Vi har aldrig haft en sådan efterfrågan på arbetskraft. Efter Stockholm är vi den region som har den största tillväxten. Det är helt unikt.

- Men samtidigt står vi inför många utmaningar. Trots att vi har drygt 10 000 norrbottningar anmälda som arbetssökande, så börjar vi se missmatchproblem. Arbetsgivarnas efterfrågan på arbetskraft stämmer inte riktigt överens med den kompetens som de arbetssökande har.

Filip: Vilka jobb finns det för mig som ung i Norrbotten, om jag inte vill jobba i gruvan?

- Det som är bra just nu är att hela arbetsmarknaden utvecklas. Under augusti månad var det flest lediga jobb i kommun, vård och omsorg. Vi hade lediga jobb inom it-sektorn, restaurangbranschen och så vidare. Det är alltid stor efterfrågan på dem som har en eftergymnasial kompetens. Så det beror dels på vad du vill göra, dels på vilken kompetens du har.

Filip: Men vad ska jag utbilda mig till för att säkrast få jobb?

- Man ska lyssna på sig själv, på sin magkänsla och sitt hjärta. Vad man vill utbilda sig till och vad vill man göra.  Förut var arbetsförmedlingens vägledning väldigt fokuserad på hur arbetsmarknaden ser ut på lång sikt. Men sedan kan det komma ett politiskt beslut som gör att förutsättningarna plötsligt ändras.

Ingela: Trots att jobben blir fler på arbetsmarknaden har funktionshindrade svårt att komma ut i arbetslivet?

- Ja så är det. Andelen personer med funktionsnedsättningar på arbetsmarknaden har minskat de senaste fyra-fem åren. Vi försöker jobba nära näringslivet och arbetsgivarna i de här frågorna. Och de senaste två åren har vi börjat se en liten förändring. Fler personer med funktionsnedsättningar kommer in i arbete. Men det går sakta och det är fortfarande en väldigt stor grupp som står utanför.

- Hälften av de människor i Norrbotten som är anmälda till arbetsförmedlingen tillhör prioriterade grupper. Det är personer med funktionsnedsättningar, ungdomar med låg utbildning och människor som har varit arbetslösa länge.

- Det är framför allt en stor grupp nyanlända, inte minst flyktingar som har kommit till vårt län. Vi måste se till att de blir anställningsbara. Många flyktingar i Norrbotten kommer från Afrikas horn och Afghanistan. De kan ha en lång väg till yrkesutbildning och kan ofta vara analfabeter även på sitt modersmål.

Ingela: Nu pratar du om flyktingar, inte om utrikesfödda i stort?

- Ja. Nyanländ är man bara i tre år, men det finns ingen quick fix bara för det. Det handlar väldigt mycket om attityder och värderingar på arbetsmarknaden. Man vill väldigt gärna ta "säkra kort" när man anställer.

- Men vi börjar få en bättre dialog i dessa frågor med näringslivet och arbetsgivare i offentlig sektor. Exempelvis när det gäller funktionsnedsatta, så gäller det att se den kraft människan har istället för funktionsnedsättningen.

Ingela: Ni på arbetsförmedlingen möter väldigt många människor med olika bakgrund. Hur jobbar ni med era egna attityder?

- Vi arbetar väldigt mycket med värdegrundsfrågor. Trenden just nu bland arbetsförmedlare är att jobba med avgränsade grupper av arbetssökande. Ungdomar, nyanlända, människor med funktionsnedsättningar och så vidare. Arbetsförmedlarna går utbildningar för dessa inriktningar, och där är det väldigt mycket värdegrundsdiskussioner.

Filip: Vilka attityder är viktigast att jobba med?

- Attityden ska vara att alla människor ska ha rätt till ett arbete. Det är en grundläggande värdering. Jag är ju inte bara arbetsförmedlare, jag är norrbottning också. Och vi har världens läge i Norrbotten nu. I juli månad hände en historisk sak i Norrbotten. Då var Norrbottens arbetslöshetssiffror lägre än riksgenomsnittet. Det har aldrig någonsin hänt förut.