Stina Almqvist är projektledare för Creative Nodes och konsult inom kulturella och kreativa näringar. På Kraftsamling reflekterade hon över vad ett projekt är och gav sina goda råd för ett lyckat projekt.
En vanlig invändning mot projekt är: "Det körs liksom projekt överallt, det slösas med pengar men vad leder projekt egentligen till?"
Stina Almqvist poängterar att projekt är en bra arbetsform när världen förändras. Projekt är ju mer lättrörliga än den fasta organisationen.
Hon skiljer på slutna projekt och öppna projekt. Båda är tidsbestämda och har uppgifter som ska lösas.
- Men medan de slutna projekten drivs uppifrån och ner, drivs de öppna projekten nerifrån och upp.
Facebooketableringen i Luleå, som fick företaget att välja staden för bygget av sina serverhallar, är ett exempel på ett slutet projekt. Creative Nodes, som ska skapa mer affärer inom de kulturella och kreativa näringarna i Norrbotten, är ett öppet projekt.
Projektformen uppstod inom den amerikanska militären på 1950-talet. Projektet var från början ett sätt att hantera extraordinära uppgifter i organisationer, det vill säga uppgifter som var av engångskaraktär och som den vanliga linjeorganisationen inte var utformad att klara av.
- Projektformen har därför ibland kommit att betraktas som motsatsen till regelstyrda byråkratier och standardiserad massproduktion, säger Stina Almqvist.
Hur startar man ett projekt? Projektet börjar alltid med en idé. Allt från en idé om hur man ska göra en resa till en idé som behandlar något av samhällets basdrag.
Hur tråkigt det än kan verka, är det viktigt att ha ordning på projektekonomin. En annan avgörande variabel är att förankra projektet hos finansiärer och beslutsfattare.
- Det gäller att tydliggöra hur de kan ha nytta av projektet. Hur projektet leder till att de kan uppfylla sina fastställda mål. Räkna med sex månaders förankringsprocess.
Nästan alltid uppstår ett moment 22, alltså att flera finansiärer säger att projektet är bra och att de är med om andra aktörer är det. Då gäller det att få en finansiär att säga klart och tydligt ja, så kommer andra att följa efter.
När projektet väl har fått klartecken ska det genomföras. Då är det viktigt att projektet har satt upp realistiska mål som faktiskt kan uppfyllas. Att som projektledare inte ha lovat för mycket.
- Glöm inte att dina visioner blir din måluppfyllnad, säger Stina Almqvist.
Hon avslutar med några goda råd för den som vill genomföra ett projekt. Saker att tänka på som projektledare:
- Världen förändras alltid
- Dina visioner kommer att bli din måluppfyllnad
- I relationer genar man inte
- Sanningen hemsöker en alltid
- Du är riktigt ensam emellanåt
- Du kan förändra världen
- Ju äldre du blir, umgås mer med yngre och vice versa
- Res och investera i ditt kulturella kapital
- Behåll hjärnan kall och hjärtat varmt
- Leverera alltid
- Försök ha kul
- Konkretisera livet varje kväll, skriv ner vad som hänt under dagen
- Tid är allt du har - allt annat är förgängligt
Kommentera: