Tanya Hagert

När mod stod på dagordningen är det svårt att förbli oberörd

De nästan 700 personer som samlats i Kulturens Hus stora sal i tisdags hade nog en hel del att fundera på och reflektera över när Kraftsamlingskonferensen avslutades framåt 22-tiden. Då hade bland annat Tanja Hagert tagit emot Vägvisaren, ett pris som sätter mångfald i fokus och uppmärksammar en person som vågar visa vägen. Anton Hysén hade berättat hur det var att komma ut som homosexuell och rapartisten Petter hade delgett publiken de krumsprång han ägnade sig åt för att dölja skammen över att inte kunna skriva och stava.

I tisdags samlades nära nog 700 personer till den fjärde av åtta planerade konferenser, en myllrande mötesplats som bjöd på föreläsningar, musik, dans, nya perspektiv och massor av samtal. Det underliggande temat för konferensen var mod och fokus var satt på framtiden, Norrbotten år 2030. Hur ser Norrbotten ut 2030? Hur gammal är du själv då och hur vill du att det ska se ut i länet? Vad krävs av dig för att den bilden ska bli verklighet och vad krävs av andra, av samhället i övrigt?

Mod, ansvar och demokrati

Integrationsminister Erik Ullenhag talade om vikten av att prata om människor i stället för siffror när det gäller svensk invandringspolitik och påminde om att det varje dag är 600 000 människor, födda i ett annat land, som går till jobbet här i Sverige. Att var tredje läkare i vårt land är född utomlands, liksom var fjärde tandläkare.

Josef Kurdman, författare med rötterna i kurdiska Turkiet, fyllde i och bekräftade det som många inte vill inse - "vi är här nu, och vi tänker stanna". Själv kom han till Sverige som åttaåring och för varje år som gått har drömmen om att återvända till hemlandet bleknat. I hans eget fall har den helt försvunnit, av den enkla anledningen att han helt enkelt inte skulle få med sig sina barn eller sin hustru.

Kerstin Brunnberg, tidigare chef för Ekot i P1 betonade vikten av personligt ansvar och demokrati och att det i en tid där var och en av oss kan bli "journalister" genom att lägga ut bild- och textmaterial som nås av tusentals personer på bara några minuter - att det i en sådan tid är viktigare än någonsin med ansvarsfull och granskande journalistik.

Fotbollsspelaren Anton Hysén kom ut som homosexuell för två år sedan. S
jälv blev han förundrad över att detta faktum väckte så enorma rubriker och att det ringde sportjournalister både från Peru och Brasilien. I dag har mediestormen lagt sig, livet går vidare som tidigare - med den stora skillnaden att han ibland får brev från unga killar och tjejer som tackar honom och säger att han gett dem mod att komma ut inför sina idrottskompisar.

Vägvisaren Tanja Hagert

För några år sedan skulle Tanja Hagert från Luleå resa till Stockholm för att delta i en konferens om mänskliga rättigheter. När taxin kom för att köra henne till Kallax meddelade chauffören att det blivit något fel och att bilen var full. Väl framme i Stockholm tog Tanja Hagert sig till hotellet där konferensen skulle vara, men fick inte checka in - det fanns inga lediga rum. Med hjälp av sin dåvarande chef kunde Tanja komma upp till den våning på hotellet där konferensen hölls och hon fick också tillgång till det hotellrum som bokats i hennes namn. På kvällen skulle hon delta i konferensmiddagen som hölls i hotellets restaurang - men nekades än en gång tillträde.

När Tanja Hagert, som med finska rötter och klädd i traditionell svart sammetskjol och vit broderad blus, i tisdags kväll äntrade scenen i Kulturens Hus stora sal för att ta emot Vägvisaren kunde hon också berätta vad som hände sedan.
Väl inne på restaurangen bad hon tillsammans med sin chef att få tala med hotell- och restaurangägaren för att berätta hur hon blivit behandlad. Hans fråga blev "vad kan vi göra för att du ska få en bättre vistelse här hos oss"?
- Låt mig få komma tillbaka och utbilda din personal, svarade Tanja Hagert.

Vägvisaren är ett pris med mångfald i fokus och som ska uppmärksamma en person som är normkritisk och engagerad i Norrbottens utveckling, som vågar ta tag i obekväma attityder och säger ifrån och som står för sina åsikter även när de blir obekväma. Läs mer om priset här.

Kraftsamling samlar kraft för att skapa kraft

Kraftsamling 2011-2015 är länets största påverkanskonferens där de idéer som föds tas om hand och blir verklighet - under förutsättning att någon räcker upp handen och tar på sig ansvaret för att driva dem. En viktig del av konferenserna är de så kallade rundabordssamtalen där deltagarna fritt ur hjärtat diskuterar frågeställningen för dagen. Det är också där de hittills 35 idéer som finns inom projektet fötts, och det är där alla har en konkret möjlighet att delge andra sina tankar. Mellan konferenserna arbetar det så kallade Tillväxtrådet som består av de människor som leder rundabordssamtalen.

Mediainslag från konferensen:

Piteå Tidningen

Nordnytt (Kraftsamling i länet)

NSD

Sveriges Radio Norrbotten (Programmet Puls sände från Kraftsamling 12 februari)

24 Norrbotten (Se inslag från tisdag 12 februari Norrbotten kraftsamlar)